Ninja bowl – екзотично и здравословно със социална кауза

Заведение – бистро, кафене и място за събития, обучава младежи в неравностойно положение на предприемачество
Ninja bowl. Малко, непретенциозно заведение в центъра на София, предлагащо екзотична, но здравословна храна на достъпни цени. Светло, уютно и някак ведро, със спокойна атмосфера, ненатрапчива музика и достъпен Wi-Fi. В него можеш да получиш практически веднага люто тайландско къри, tex-mex бурито и чили кон карне, „декомпозирано“ суши в купа, питателни салати, а за десерт смути-купа – гъста плодова каша с кисело, прясно или бадемова мляко и интересни посипки от пресни плодове, ядки, шоколад, или пък чия с мляко, мед, сладко и т. н. Можеш просто да пиеш едно кафе, фреш, чай и да отвориш лаптопа, без да се притесняваш, че ще ти падне батерията – на стената има контакти на всеки метър специално за такива клиенти.

Името на бистрото Ninja Bowl (Нинджа купа) пряко кореспондира с източната храна, която се сервира, както и с начина, по който се поднасят повечето ястия – в купички. Има и заигравка – служители са нашите нинджи, войни в живота, бойци срещу неправдата, обясняват от фондация „Стъпка за България“

Има обаче и още нещо – Ninja bowl е един отличен пример за социално предприятие, което е създадено от фондация „Стъпка за България“ с цел да надгради досегашната им дейност. Фондацията е създадена през 2007 г. и повече от 11 години работи на принципа на доброволчеството в подкрепа на младежи в неравностойно положение – с нисък образователен ценз, трайно безработни, без родители, десоциализирани, нуждаещи се да развият своите познания, умения за самостоятелен живот и кариерни възможности.

Проектът

Заведението, замислено като комбинация от бистро, кафене и място за събития, съчетава по много успешен начин един любопитен бизнес проект (според създателите му – уникален) с възможността чрез него да обучават нуждаещи се от подкрепа и развитие младежи в реална професионална среда. За целта на младите хора се дава възможност да участват в целия процес по предприемачество – от създаването на базата, през работата в кухнята, обслужване на клиенти, организация на събития, маркетинг, сметководене, доставчици, продукти и т.н. „Нашият стремеж е да запалим в тях предприемачески дух, да им покажем как с малко средства, с много желание и много доброволци може да се направи един работещ бизнес“, казва директорът на фондацията „Стъпка за България“ Филип Балев.
„Започваме с това да дадем на тези младежи първоначални умения, включително да идват навреме и редовно на работа, да се задържат по-дълго на едно работно място, защото за младите хора и това и проблем, да получат удовлетворение от работата и разбиране от работодателя и в крайна сметка не само да подобрят своята квалификация, но и да развият уменията за социално общуване, включително и на работното място. А се надяваме, че на финала ще можем да ги препоръчаме на по-високи позиции, за да надградят и развиват кариерата си“, казва Елена Фурнаджиева, член на УС на фондацията.
И за двамата работата във фондацията е съвсем различна от основната им дейност. Елена е бивш управител в сферата на туризма, но в момента основната й дейност е в развитието на социалното предприятие, Филип заема ръководен пост в ютилити компания в сферата на търговията.
Проектът е създаден с финансиране от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, за което фондацията е кандидатствала успешно през 2017 г. Общата му цел е да открие устойчиви работни места за нискоквалифицирани, неактивни и безработни младежи в предприятие на социалната икономика. За краткото време на своето съществуване – откриването в края на 2018 г., непосредствено преди коледните и новогодишните празници – Ninja bowl вече е създал постоянни клиенти. А един от критериите за качество на социалното предприятие е създаването социална добавена стойност чрез силен и устойчив бизнес модел, защото доброто желание не стига. „Колкото и добро желание да имаме да помагаме, ако бизнесът не може да е самостоятелен и устойчив, помощта ни би била краткосрочна“, казва Филип Балев.
Той с увлечение разказва как се е родил този „уникален по рода си проект“, какъвто не знае да има нито в България, нито в чужбина.

Проектът е резултат от колаборация между млади хора, които имат идея как искат да раздвижат софийската сцена с екзотична храна и пазара за нея и как това да бъде въвлечено в една социална кауза. Става въпрос за хора, с достатъчно наблюдения върху интересна храна от различни места по света, която е популярна в други европейски столици, но все още не е адаптирана към българския вкус. А идеята, върху която се гради моделът, е такива ястия да се предлагат като бърза храна на достъпни цени.

Тенденцията в България е към излишно оскъпяване на традиционни ястия от други места на света само защото са екзотични, коментира Филип Балев.

Продуктът

„Ние искаме да покажем, че макар и екзотична, това е най-обикновена бърза храна, която ядат хората в Тайланд, Мексико, Хавай и няма защо да бъде излишно оскъпявана до премиум продукт. Целта е максимално скъсяване на времето от момента на поръчката до получаване на храната – различно от ресторанта, където сядаш, правиш поръчката и тя тепърва се приготвя. Вкусно, лесно за сервиране, достъпно – това искаме да направим ние като задоволим нуждата на забързания офис и бизнес човек към бърза храна и разнообразие.
Ще ви дам пример с тайландските ни кърита. Кърито, разбира се, не може да бъде приготвено на момента, но то стои в топлата витрина и се сервира на клиента на момента. Работих и живях в Лондон доста години, там от офиса всеки ден ходехме да ядем различна храна, във вторник – къри. Кърито се приготвяше всяка сутрин от възрастна двойка тайландци – баба и дядо, които с едно малко ванче спират на улицата по обяд и на момента се струпва опашка от минимум 50 човека, така че трябва да отидеш по-рано, за да можеш да си го купиш. Когато дойдох в София, бях разочарован от липсата на такива ястия, които, ако ги има, са в премиум ресторанти с друг ценови клас. По „Дондуков“ има четири кебапчийници, но съм сигурен, че и българският клиент иска разнообразие“, разказва Филип.
Освен това, храната, която предлагат, е здравословна, но и питателна. „Нашите салати показват, че за да ядеш здравословно, не е нужно да правиш компромис с качеството на храната, нито с количеството. Те са доста големи и съдържат доста протеини – месо, равно на стандартната порция месо или риба“, коментира той.
Персоналът на заведението, разбира се, не се състои само от младежи, а и от специално подбрани експерти, от които младите хора да попиват опит и знания. Щатът би могъл да е и наполовина по-малък, ако се работи само с експерти, но не това е целта. Всички са назначени на трудови договори и на пълно работно време и всеки има възможността да прояви своите предпочитания към определен вид дейност. Всеки е насърчаван да изказва мнение, да участва при вземането на решения, така че да не е страничен наблюдател, а да развива култура на предприемачество.
Едно от очакванията в бъдеще е част от приходите на заведението да подпомагат и другите дейности на фондацията, защото в България все още не може да се разчита изцяло на благотворителност за такива каузи.
Сега с бизнес идеята, която развива, фондацията е един от 12-те участници в конкурса „Най-добър бизнес план на НПО“, организиран от Българския център за нестопанско право в рамките на програмата „Предприемачество за нестопански организации“. Петимата финалисти на конкурса ще бъдат обявени в събота, 16 февруари, те ще си поделят 40 000 лева награден фонд и ще получат възможност и за допълнителна менторска подкрепа.
„Предприемачество за нестопански организации“ 2018/2019 се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и в партньорство с TELUS International Europe и Уникредит Булбанк.

Източник: https://www.capital.bg

What's your reaction?
1COOL0UPSET0LOVE0ANGRY

Добави коментар

Ninja Bowl © 2021. All Rights Reserved.