Екзотична кухня и шанс за младежи в неравностойно положение

Ninja Bowl е място, съчетало в себе си комбинацията от бистро, кафене и място за събития. Това е едно непретенциозно заведение в центъра на София, което предлага екзотична, но здравословна храна на достъпни цени. Но тук има нещо по-важно, което откроява това място, а именно, че то е пример за социално предприятие, даващо шанс на младежи в неравностойно положение за професионално развитие и обучение в света на предприемачеството. Разговаряхме с директора на фондация „Стъпка за България“ – Филип Балев.

Кои са Ninja Bowl?

Ninja Bowl са екипът на фондация „Стъпка за България“, които вече 12 години се занимават с подкрепа на млади хора в неравностойно положение чрез включването им в различни неформални обучения, професионални курсове, менторски програми, развиващи у тях умения за самостоятелен живот и кариерни възможности.

Ninja Bowl са много приятели, клиенти и всички нинджи, които ни подкрепят и без които нямаше да се справим. Ninja Bowl са ястия с кауза и социална отговорност. Ninja Bowl е хранителната революция в сърцето на София, от която модерният човек се нуждае.

Ninja Bowl са екзотичните предложения от Тайланд, Мексико, Хавай и перфектното обслужване в заведението.

Вие сте комбинация от бистро, кафене и място за събития. Как се зароди идеята ви за такъв тип място в центъра на София?

Ninja Bowl е всъщност логичното продължение и допълнение към всички дейности на фондация „Стъпка за България“ през изминалите години. Само по себе си Ninja Bowl е социално предприятие и целите на подобен проект изискват той да бъде доста комплексен.

От една страна, Ninja Bowl е възможност за младежи да изградят трудови навици в социална среда, да добият професионална квалификация и реален трудов опит, да бъдат ангажирани в бизнес процесите зад едно заведение за хранене.

От друга страна, модерната и уютна обстановка, която създадохме, бързият интернет и множеството захранващи точки подсигуряват всички необходими удобства за провеждането на благотворителни събития, семинари, срещи за обмяна на опит и идеи, което е и вторичната ни цел.

Вложихме много усилия в идейния проект, по който изградихме Ninja Bowl, защото, макар и под формата на социално предприятие, нашата цел е да изградим един работещ бизнес, който да осигурява допълнително финансиране за другите дейности на фондацията; който да привлича клиенти не само заради добрата кауза зад него, а и защото задоволява нуждата на модерния човек от екзотична, разнообразна и здравословна храна на цени, позволяващи ежедневна консумация.

Ако успеем във всички тези начинания, това ще е най-ценният пример и опит, който можем да дадем на младежите.

Предлагате екзотична и здравословна храна на достъпни цени, но главният ви фокус е да подкрепяте и развивате младежи в реална професионална среда. Какви умения се стараете да им предадете?

Стартът на един млад човек в самостоятелния живот и в професионалното му развитие е също толкова важен, както и първите седем години от живота му. Трудовите навици, работната етика, умението да си част от екип и да носиш реални отговорности, от които зависи един бизнес, са качества, които, ако изградиш правилно, остават за цял живот и полагат пред теб основите не само на кариерното, но и личностното израстване.

Това е и нашето послание към младите хора. Пътят на живота е труден, но с упоритост и трудолюбие винаги ще вървиш в правилната посока към върха.

Имат ли желание младите хора да се учат постепенно на работа, или търсят само бързия успех и високото заплащане?

Зенон е казал, че колкото повече научаваш за живота и света около себе си, толкова повече разбираш колко малко знаеш. В това се крие и разковничето за бързото разочарование на много от младите хора от скоростта на тяхното кариерно развитие.

Част от предприемаческия дух е именно постоянството и готовността за инвестиция, но не финансова, а личностна – времето, което отделяш, да придобиеш нови умения, да отличиш с нещо себе си от останалите, днес да си по-добър от вчера в това, което правиш. Опитваме се да изградим младите хора, с които работим, като личности. Младежите е добре да видят отвътре как работи един бизнес и колко усилия трябва да се положат, за да е успешен той – бързият успех е илюзия, която се стараем да разобличим.

Най-голямото богатство за един млад човек са качествата му и върху тях трябва да работи всеки ден, а успехът и високото заплащане идват сами с постоянство и целеустременост.

Смятате ли, че са нужни повече такива проекти, които да дават възможност за предприемачество на младите хора?

Щастливи сме да виждаме сериозен подем в развитието на социалното предприемачество в България през последните години. Нужни са обаче още много усилия в тази насока и още по-голям фокус към младите хора в неравностойно положение, които са поставени пред редица трудности по пътя на социалното и икономическото си израстване.

Проектите, които дават възможност за кариерно развитие, професионална ориентация и увереност, които разпалват у младежите предприемачески дух, са от съществено значение, защото създават среда, в която се развиват личности и се създават възможности.

Повечето бизнеси са фокусирани върху финансовите резултати, докато социалното предприемачество е фокусирано върху хората, които правят един бизнес успешен. България има нужда да даде шанс на младите хора да се доказват и да създават бизнеси.

Какви усилия е нужно да положи човек за развитието на един такъв тип бизнес?

Усилията като при всяко ново начало, като при всеки нов проект са огромни. Социален или не, един бизнес изисква отдаденост, постоянство и много труд. В нашия случай част от личния пример, който даваме на младите хора, се изрази именно в дългите часове, които целият екип на фондацията прекара в подготовка на проекта.

Тук е мястото да отбележа и че немалко от хората от този екип, които отделиха много безсънни нощи и почивни дни, за да може Ninja Bowl да отвори врати, са професионалисти в други области и сфери. Горди сме, че цялостната подготовка и реализация – от бизнес плана и менюто, до ремонта на помещението, извършихме сами. Сега очакваме нашите клиенти и гости да ни посетят и да оценят как сме се справили.

Смятате ли, че такъв тип предприемачество ще даде шанс на повече млади хора да се развиват успешно в професионален план за в бъдеще?

Професионалното развитие е процес, в който много от факторите са субективни. Панацея няма, кратък път също, а и е рано да дадем оценка на ползите от нашия проект, но вярваме, че едни правилно положени основи винаги дават добра отправна точка.

Ще бъдем щастливи да видим повече примери за социално предприемачество в България и сме готови да подкрепим всеки един от тях с нашия опит в областта. За да завършим позитивно разговора – често в ресторантьорския бранш казват: “Занаят не се учи… занаят се краде…”.

А какъв по-добър шанс за младежите да „откраднат занаят“ от проекти като Ninja Bowl. Младите хора са бъдещето на всяка нация, а днес получили своя шанс, утре те ще подадат на свой ред ръка на някого.

Източник: http://uspelite.bg

 

What's your reaction?
1COOL0UPSET1LOVE0ANGRY

Добави коментар

Ninja Bowl © 2021. All Rights Reserved.